Selecteer een pagina

Vorige week plaatste ik een video waarin ik een lied zing met dezelfde titel als deze blog; ‘Meebewegen en blijven staan!
In deze blog wil ik met je delen wat “meebewegen en blijven staan” in deze tijd betekent.

Gewoon meebewegen, liedtekst herschrijven

Het originele lied schreef ik, samen met een bevriende pianist in okt 2019.
Het lied heette toen ‘De ideale wereld’ en had als thema hoe mooi en bijzonder het is wanneer je als docent  het verschil kunt maken in iemands leven gewoon door wat je doet of zegt.
Maar met de hele transitie in het onderwijs naar thuiswerken en online lesgeven dacht ik, ´ik herschrijf de tekst naar de actualiteit van deze tijd.”

Want het is pittig! Laten we daar geen doekjes om winden. Thuis werken, privé en werk combineren en dan ook nog eens de hele dag achter je laptop tegen je webcam praten lesgeven over vergaderen.  Ik merk het bij mijzelf en ik hoor het om me heen ook van mijn studenten; “we zijn er wel klaar mee!”

We zijn er dan misschien wel klaar mee, het is helaas niet klaar! De lockdown is juist nog weer uitgebreid met een avondklok, en het is volstrekt onduidelijk wanneer het wel klaar. We zullen door moeten, volhouden!

Accepteren en loslaten.

Maar hoe kun je volhouden wanneer je merkt dat je hoofd en je lijf zo moe zijn en je het gevoel hebt dat het allemaal niet meer lukt? Hoe doe je dat wanneer je voelt dat je dat je alleen maar energie lekt?

Meebewegen is zorgen voor je energiebalans!  Die balans bestaat uit energienemers (lekken) en energie gevers (bronnen).
Zorgen dat je zo min mogelijk energie meer lekt is een eerste stap. Dat begint bij het accepteren en loslaten van zaken of situaties waar je GEEN invloed op hebt.

Zit je een situatie die je niet kunt veranderen of beïnvloeden, beweeg dan mee, accepteer dat het is zoals het is! Niet over zeuren, mopperen of klagen, (misschien heel even dan…) maar juist de focus leggen op die dingen in de situatie waar je WEL invloed op hebt. Denken in mogelijkheden en oplossingen.

Een praktijk voorbeeld

Vorige week zat ik de hele dag in een online les. Er ging technisch van alles mis in die les, echt heel vervelend want ik had veel tijd gestoken in de voorbereiding. Maar om lang te balen had ik geen puf. Ik eb gelijk gaan zoeken naar oplossingen. Er haakten verschillende studenten af, ook heel vervelend, maar het zij zo.
Ik heb alles gedaan wat ik kon om het contact weer te herstellen en de les zo goed mogelijk te doen.
Het was geen top-les, dat mag gezegd en heb het behoorlijk druk gehad.
Eerlijk gezegd was ik bekaf!  Online lesgeven kost zoveel meer energie en is veel intensiever dan gewoon live les. Door het gebrek aan  interactie mis ik de (visuele) feedback die me vaak juist veel energie geeft.

Tijdens zo’n dag ben ik dan ook bewust bezig met “balansen”, zorgen dat ik naast de energielekken die ik niet kan veranderen ook energiegevers heb!
Regelmatig even bewegen, een (lekkere) lunch maken en naar buiten te gaan. Even in een pauze keihard muziek op mijn oren en even dansen! (Moet ik niet vergeten de camera uit te zetten…)

Blijf staan zorg dat je basis op orde is.

Blijven staan betekent meer dan goed voor jezelf zorgen. De basis op orde!
Goed eten, genoeg en goed bewegen en goed slapen zijn daarbij cruciaal.

Bovenstaande weten we ook eigenlijk allemaal wel, maar het doen wordt in deze tijd prioriteit nummer 1!

Blijven staan betekent voor mij ook mezelf afsluiten voor te veel (negatieve prikkels) Heel selectief omgaan met input vanuit de media. (Hoe moeilijk ik dat ook vind) en bewust op zoek gaan naar positieve inspiratie.
Ook sta ik elke dag bewust stil bij alle het goede in mijn leven, dat wat er wel is. Ik probeer bewust te voelen hoe blij en dankbaar ik daarvoor ben. Die positieve gevoelens die dat oproept zijn echt een grote energie- en krachtbron!!

Tot slot,

Mee bewegen en blijven staan, accepteer en laat los wat niet te beïnvloeden is. Wees je bewust van je energiebalans. Wanneer je voelt dat iets je veel energie kost, kijk of je er invloed op hebt zo niet accepteer, laat los en ga op zoek naar die dingen die je juist energie geven!
Zorg goed voor jezelf en voor elkaar juist nu!

Heb vertrouwen het wordt een keer beter!

Samen kunnen we dit aan.

Ook al moet het op 1,5 meter

Meebewegen en blijven staan!

 

Wil jij met werken met plezier en energie overhouden?

Begin  vandaag met het werken aan je werkgeluk! 

Het hoeft niet moeilijk, geluk zit in kleine dingen.

Je moet alleen wel in actie komen!

Mijn beste tips deel ik graag!

Schrijf je in en ontvang

10 tips voor groeiend werkgeluk!

Print ze uit,  hang ze op, deel ze met, collega's.

Laat me weten hoe ze voor je werken.

Werkgeluk is een werkwoord!