Selecteer een pagina

Wakker liggen en piekeren

Vannacht werd ik wakker gewoon zomaar!  Het was nog lang geen tijd om op te staan. Allerlei pieker gedachtes tolden rond in mijn hoofd en beletten mij om nog verder te kunnen slapen. Zorgen, onzekerheden en angsten die ik overdag de baas ben poppen zomaar ’s nachts op en houden me wakker.

Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik dit met regelmaat had. Ik werkte toen nog als docent op een groot ROC en was niet bepaald werkgelukkig. Ik had klassen waarmee het moeizaam liep, studenten met wie het niet goed ging en taken die me veel energie kosten. Een paar keer per week lag ik urenlang wakker en te malen. Ik ging vervolgens mijn bed maar uit voor een kopje warme melk en een dom spelletje.

Ik had geen idee hoe ik deze slapeloze nachten en die piekergedachten kon stoppen

Wat is piekeren eigenlijk?

Piekeren is het niet kunnen stoppen met denken aan dingen waar je je zorgen over maakt. Het maakt je onrustig en levert vaak stress op. (En slapeloze nachten). Piekergedachten gaan over zaken die mogelijk bedreigend zijn in de toekomst.
Volgens “piekerprofessor’ Bart Verkuil wordt piekeren een probleem wanneer het je dagelijks leven gaat beïnvloeden. Wanneer het piekeren je niet aanzet tot acties dan kun je vastlopen. Dan kun je last krijgen van lichamelijke klachten, depressieve gevoelens, het vermijden van dingen of veel klagen.

Wat te doen tegen piekeren?

Inmiddels heb ik geleerd dat mijn piekergedachtes of nachtelijke dromen te maken hebben met dingen die ik spannend vind of zaken in mijn leven die “schuren”.
Het eerste wat ik kan doen is het opschrijven van alle gedachtes, zo krijg ik overzicht en kan ik van een afstandje kijken naar alles wat ik wel niet denk (-)

Vaak realiseer ik me dan dat het helemaal niet ‘waar’ is wat ik denk, of wat ik tegen mezelf zeg. Het is gewoon de angst of onzekerheid die spreekt.

Ik stel mijzelf dan de vraag waar heb ik invloed op?

Heb ik invloed op een onzekerheid of kan ik een angst aan gaan dan is het tijd om de regie te pakken, keuzes te maken en actie te ondernemen.
Lig ik te draaien en te tobben over zaken waar ik geen invloed op heb dan kan ik beter proberen los te laten.

Laat maar waaien!

Wat ook helpt is om me te realiseren dat het maar gedachten zijn…. Ze komen en gaan als wolkjes die voorbijvliegen.

Sinds een tijd mediteer ik regelmatig en ik merk dat ik steeds beter in staat ben om pieker gedachtes en de negatieve gevoelens die daarbij komen weg te laten waaien!
Dat is echt tof om te ervaren, en wanneer al die negativiteit dan naar de achtergrond is gezakt focus ik me op positieve dingen.
Ik bedenk me wat er wel goed aan in mijn leven en waar ik trots en dankbaar voor ben.

Ik merk dan dat ik wanneer ik daar in mijn bed aan lig te denken ik me rustiger voel.

Aan de slag!

Ondanks een lichte vermoeidheid vanmorgen toch vroeg opgestaan voor een uurtje me-time.
Ik heb een actie lijst gemaakt, beslissingen genomen en deze blog geschreven.
Ik zie trouwens dat die ‘pieker professor een boek heeft geschreven “De gelukkige piekeraar”.

Dat lijkt me, vak literatuur voor een gelukkige docent!

Wil jij met werken met plezier en energie overhouden?

Begin  vandaag met het werken aan je werkgeluk! 

Het hoeft niet moeilijk, geluk zit in kleine dingen.

Je moet alleen wel in actie komen!

Mijn beste tips deel ik graag!

Schrijf je in en ontvang

10 tips voor groeiend werkgeluk!

Print ze uit,  hang ze op, deel ze met, collega's.

Laat me weten hoe ze voor je werken.

Werkgeluk is een werkwoord!